Bosgroep Zuiderkempen plantte op 20 december met behulp van vrijwilligers en de provincie Antwerpen zijn 1000ste kloemp in het bos van boseigenaar Jan Milis in Laakdal.
Kloempen zijn pleksgewijze aanplantingen van 40 bomen die zeer dicht opeen geplant worden. De boompjes zullen elkaar begeleiden om later 1 mooie toekomstboom te vormen. In dit Laakdalse bos is gekozen voor linde omdat die zeer goed afbreekbaar strooisel geeft en een geliefkoosde boom is voor de bijen, die het de laatste jaren hard te verduren hebben.
De 1000e kloemp wordt gefinancierd door de bosgroep om de CO²-uitstoot van de werking in 2017 te compenseren.
Ze beginnen bekend te geraken, die kloempen van bosgroep Zuiderkempen. Overal waar je langs de bossen wandelt in de Zuiderkempen duiken kleine groepjes aangeplante bomen op, namelijk kloempen. In het midden staat een herkenningspaal om de kloemp gemakkelijker terug te vinden.
Jaarlijks worden de boompjes verpleegd door heel wat vrijwilligers. Uit elke kloemp groeit na tientallen jaren een prachtige toekomstboom.
Gedeputeerde Rik Röttger is blij met deze 1000ste kloemp: "Door kloempen aan te planten brengt de bosgroep meer variatie in soorten, leeftijd en structuur in het bos. Op deze wijze maakt de bosgroep de bossen minder kwetsbaar.
Waar je voordien enkel den, berk en eik zag, duiken nu ook heel andere soorten op zoals winter- en zomerlindes, haagbeuken, trilpopulieren, boskersen, wintereiken, beuken, tamme kastanjes en Douglasspar. Deze gemengde bossen zorgen voor meer biodiversiteit."
Kloempen: positief voor het klimaat
Door het planten van kloempen wil de bosgroep samen met haar 1900 leden boseigenaars haar toekomstvisie realiseren, namelijk de ontwikkeling van rendabele weerbare bossen. Dit zijn bossen die bestand zijn tegen de nadelige effecten van de klimaatopwarming.
Langere droogteperiodes, nieuwe plagen, sterke stormen, overvloedige regens ... zullen onze Kempense bossen in de toekomst immers zwaar onder druk zetten. Nu al merk je de gevolgen van klimaatopwarming in het bol, want nieuwe plagen teisteren onze bomen: zo slaat de essenziekte hard toe, hebben de eiken last van te lange droogteperiodes, wacht de Corsicaanse den bang af voor de roodbandjesziekte die al in Limburg gesignaleerd is en de zwarte elzen worden aangetast door een schimmel ...
Bij de boomsoortenkeuze worden vooral bomen gekozen met een goed afbreekbaar strooisel. Dit strooisel verbetert de bosbodem zodat deze minder zuur en rijker aan voedingsstoffen wordt.
Op deze wijze worden de bomen gezonder en sterker wat nodig zal zijn voor een duurzame toekomst. De bosgroep mikt bovendien op de ontwikkeling van kwaliteitshout dat als spaarpot dient voor toekomstige investeringen in het bos